Dia Internacional de la Conscienciació sobre el Trastorn Específic del Llenguatge (TEL)

Tot va començar al 2016, quan diferents associacions d’Espanya i Llatinoamèrica van decidir organitzar activitats per estendre el TEL en el mateix dia amb més força i més del que és habitual. En moltes de les ciutats de la geografia espanyola, els edificis emblemàtics es van il·luminar de groc, color que representa un trastorn específic del llenguatge, per estar en solidaritat amb la causa. La iniciativa va estar ben implicada, no només per les associacions, sinó també per centres especialitzats, algunes escoles i persones en particular que volien pagar el seu tribut, proporcionant així fotos i vídeos en els quals van declarar el seu suport al col·lectiu Afectats.
Les escoles participen explicant històries, jocs i alguns vídeos sobre aquest trastorn, com els seus companys estan amb TEL, i com poden ajudar-los; ensenyant-los que no són diferents i educar-los dins de la diversitat.
El TEL és un trastorn del neurodesenvolupament que comporta una adquisició tardana i un desenvolupament atípic del llenguatge.
NO es pot explicar per:
Dèficit cognitiu, auditiu o neurològic.
Trastorns emocionals o psicopatològics.
Privació ambiental greu amb manca d´exposició al llenguatge
El trastorn específic de l'idioma (TEL) és una alteració dels mecanismes d'adquisició del llenguatge (alteracions de la llengua i/o de la parla,...) des de la seva creació, que dura durant la infància i l'adolescència, i pot arribar a les seqüeles en l'edat adulta, i aquesta alteració no està associada amb altres diagnòstics, encara que en realitat poden estar presents, no tenen relació.
S'estima que es pateix entre un 2% i un 5% dels nens. Les causes són variades, poden ser genètiques, neurobiòtiques o mediambientals. Les conseqüències per als nens que el tenen són difícils de comunicar, dificultats d'aprenentatge, problemes de comportament i adaptació a l'entorn social, etc.
El 30 de setembre s'ha declarat el dia internacional del TEL, sensibilització per difondre, sensibilitzar i donar visibilitat a les persones amb aquest trastorn. La Comissió Inclusiva de l'escola Ignasi Iglésias es suma a la celebració d'aquest dia, donant suport i treballant per millorar la qualitat de vida d'aquest grup.
Us deixem aquest vídeo de l'Associació TEL de Catalunya ATELCA
https://youtu.be/pamv-cNrNQU
També us deixem dues guies adjuntes...

Comissió Inclusiva
inclusioignasiiglesias@gmail.com


Vols comentar alguna cosa?

Més articles en Comissió inclusiva